Skip directly to content

Πλανήτες

Δημοσίευση με ελληνικές οπτικές παρατηρήσεις Δία

on Κυρ, 12/06/2016 - 02:24

Σε μια πρόσφατη εργασία [de Pater et al, 2016, Science, 352, 1198], όπου αναλύονται ραδιοφωνικές παρατηρήσεις για την μελέτη της ατμόσφαιρας του Δία κάτω από τα ορατά της στρώματα, γίνεται και χρήση παρατηρήσεων στο οπτικό μέρος του φάσματος με συμμετοχή δύο Ελλήνων παρατηρητών, του Μάνου Καρδάση (μέλος του ΣΕΑ) και του Γιάννη Ροζάκη.

Ομιλία "Η έρευνα του πλανήτη Δία από ερασιτεχνικές παρατηρήσεις στον 21ο αιώνα"

on Σάβ, 02/01/2016 - 12:09

Ο Σύλλογος μας έχει την χαρά να φιλοξενεί τον J.H.Rogers σε μια μοναδική ομιλία.O J.H.Rogers είναι ο Διευθυντής Τομέα Δία της British Astronomical Association και συγγραφέας του βιβλίου “The Giant Planet Jupiter”

Μάρτιος 2015 - Μήνας Πλανητών

on Τετ, 04/03/2015 - 21:32

Σε αυτή τη σειρά παρουσιάσεων/εργαστηρίων θα πραγματοποιήσουμε μια εισαγωγή στην παρατήρηση των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος με έμφαση στο πώς μπορούμε να συμβάλουμε στην πλανητική επιστήμη!

Πλανήτες νάνοι

    Πλανήτες Νάνοι

Εμμανουήλ Ι. Καρδάσης, 27 Ιανουαρίου 2015

 

    O Πλούτωνας (Εικ.1) υπήρξε ο 9ος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος από την ανακάλυψη του στις 21 Ιανουαρίου του 1930 από τον

Ψηφιακές παρατηρήσεις πλανητών κατά την διάρκεια της ημέρας

on Δευ, 26/05/2014 - 20:23

  Η εργασία παρουσιάστηκε στο 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας, που πραγματοποιήθηκε στη Θάσο στις 11 - 13 Οκτωβρίου 2013

    H καταγραφή των πλανητών αποτελεί πάντα μια ιδιαίτερη, και πολλές φορές δύσκολη, διαδικασία λόγω της θέσης τους στον ουράνιο θόλο. Οι εσωτερικοί πλανήτες βρίσκονται φαινομενικά κοντά στον 'Ηλιογια μεγάλες περιόδους. Επίσης, οι πλανήτες με ατμόσφαιρες παρουσιάζουνδυναμικάκαι ταχέως εξελισσόμεναφαινόμενα τόσο στο χρόνο όσο και στη θέση τους.

Συντονιστής Τομέα:  Εμμανουήλ (Μάνος) Ι. Καρδάσης 

 

Ο Τομέας Πλανητών ασχολείται με τη συστηματική καταγραφή και αρχειοθέτηση παρατηρήσεων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος, καθώς και με εκπονήσεις εργασιών, συγγραφή άρθρων και παρουσιάσεις σε συνέδρια των αποτελεσμάτων από την επεξεργασία των παρατηρήσεων.Επίσης στίς εκδηλώσεις του συλλόγου σε μαθητές, φοιτητές και το ευρύ κοινό σημαντικό κομμάτι στις παρουσιάσεις και παρατηρήσεις αφιερώνεται στο Ηλιακό μας σύστημα. Παράλληλα ο τομέας παροτρύνει τους ερασιτέχνες αστρονόμους να ασχοληθούν με την πλανητική παρατήρηση.

Η συνεισφορά των

Συμμετοχή ΣΕΑ στο 11o Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο (Αθήνα)

on Πέμ, 26/09/2013 - 21:33

Το 11ο Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο εγινε στην Αθήνα, από τις 8 έως τις 12 Σεπτεμβρίου 2013. Πρόκειται για το συνέδριο των ελλήνων επαγγελματιών αστρονόμων. Ο ΣΕΑ συμμετείχε σε αυτό με την παρακάτω αφίσα. Το θέμα ήταν "η ανάγκη της συνεργασίας επαγγελματιών-ερασιτεχνών στην παρατήρηση των γιγάντων πλανητών".

 

Η αντίθεση του πλανήτη Δία 2010 - 2011 και η επανεμφάνιση της Νότιας Ισημερινής Ταινίας (SEB)

on Παρ, 06/09/2013 - 22:44
Περίληψη
 
Στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται συνοπτικά η επανασύσταση της Νότιας Ισημερινής Ταινίας
(ΝΙΤ- South Equatorial Belt) του πλανήτη Δία καθώς και κάποια σημαντικά γεγονότα κατά την
αντίθεση του πλανήτη το 2010/2011.Στίς αρχές Νοεμβρίου 2010 μια λευκή κηλίδα σήμανε την
έναρξη της επανασύστασης της ΝΙΤ. κοντά στη θέση γέννησης της πρώτης κηλίδας ένας
σημαντικός αριθμός νέων κηλίδων εμφανίστηκε σταδιακά. Αυτή η περιοχή αποτέλεσε το επίκεντρο
μιας διαταραχής που ανέδειξε σκουρόχρωμο υλικό με μια σειρά πιδάκων (plumes).H περιοχή αυτή
αποτέλεσε τον Κεντρικό Κλάδο Η διαταραχή εξαπλώθηκε με

Σύνοψη της ονοματολογίας των σχηματισμών του Δία, καταμερισμός της ατμόσφαιρας κατά διογραφικό πλάτος.

on Κυρ, 05/02/2006 - 21:16

[ του Ιάκωβου Ν. Στέλλα ]


Μεγαλύτερος από όλους τους άλλους πλανήτες και δορυφόρους μαζί, ο Δίας είναι ένας κολοσσός πλούσιος σε τηλεσκοπικές λεπτομέρειες και εναλλασσόμενους σχηματισμούς.
Η ατμόσφαιρα του Δία χαρακτηρίζεται από εναλλασσόμενες Ταινίες (Belts) και συστροφές πολύχρωμων νεφών και ένα εκπληκτικό σύστημα καταιγίδων.
Η ατμόσφαιρα του πλανήτη, με περίοδο περιστροφής περίπου 9,85 ωρών, είναι σε συνεχή κίνηση οδηγούμενη από την θερμότητα η οποία "δραπετεύει" από το θερμό εσωτερικό του και από το Ηλιακό φως το οποίο απορροφάται από επάνω.

 

A) Η ΟΝΟΜΑΤΟΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΚΑΤΑ ΔΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

Pages