Skip directly to content

Εκδηλώσεις

Οδηγίες για κατασκηνωτές 8ης ΠΕΕΑ

on Κυρ, 20/07/2014 - 20:13

Μπορείτε να κατεβάσετε σε pdf τον επίσημο οδηγό για την 8η ΠΕΕΑ με όλες τις οδηγίες, αναλυτικά.

 

Δήλωση Συμμετοχής στην 8η Πανελλήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων!

on Πέμ, 15/05/2014 - 01:09

Αγαπητοί αστρόφιλοι!

H 8η Παννελήνια Εξόρμηση Ερασιτεχνών Αστρονόμων πλησιάζει!

25, 26, 27 και 28 Ιουλίου: 4 νύκτες γεμάτες αστρονομία στον ουρανό του Ελικώνα.

Για την βέλτιστη οργάνωση της αστροεξόρμησης, σας προσκαλούμε να δηλώσετε συμμετοχή στην ακόλουθη φόρμα: http://bit.ly/8peea-apply

Περισσότερες πληροφορίες για την 8η ΠΕΕΑ μπορείτε να βρείτε εδώ:  http://astroexormisi.gr/

Θα ακολουθήσουν περισσότερες πληροφορίες για διαμονή σε ξενοδοχεία και ξενώνες της περιοχής.

Σας περιμένουμε! Καθαρούς Ουρανούς!

Πρόγραμμα ΣΕΑ 2013 - 2014

on Κυρ, 27/10/2013 - 13:27

Αγαπητοί αστρόφιλοι!

Σας αποστέλλουμε το πλήρες πρόγραμμα των δράσεων του ΣΕΑ για το έτος 2013-2014. Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται όλα τα στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζετε για τις Τακτικές Συναντήσεις, τα Μαθήματα Αστρονομίας και τις Αστροεξορμήσεις που θα διοργανωθούν.

Εκτός αυτών των δράσεων, είναι σίγουρο πως θα προκύψουν και άλλες μελλοντικά (χωρίς να χρειαστεί να αλλάξουν οι ημερομηνίες που υπάρχουν στο πρόγραμμα). Τέτοιες δράσεις θα είναι σεμινάρια και εργαστήρια αστρονομίας, εκδηλώσεις ανοιχτές στο κοινό κ.τ.λ. Για κάθε εκδήλωση θα ενημερώνεστε εγκαίρως με σχετικό mail.

Καθαρούς

Τιθορέα: Τριήμερο Αστρονομίας

on Δευ, 12/08/2013 - 21:29
Την Κυριακή το βράδυ συμπληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του τριημέρου Αστρονομίας στην Τιθορέα, που διοργάνωσε ο ΕΤΜΟΤ, η Ένωση Τιθορέων και ο Σύλλογος Ερασιτεχνικής Αστρονομίας (ΣΕΑ). Κάθε μέρα, λίγη ώρα μετά τη δύση του Ήλιου, η γεμάτη με κόσμο πλατεία μετατρεπόταν σε ένα χώρο παρατήρησης του νυχτερινού ουρανού. Ομιλίες, ουρανογραφία και παρατήρηση με τα τηλεσκόπια των μελών του ΣΕΑ μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες κάτω από το σκοτεινό ουρανό της Τιθορέας, συνέθεσαν το σκηνικό μιας απόλυτα επιτυχημένης εκδήλωσης.
 

Τριήμερο αστρονομίας στην Τιθορέα

on Παρ, 09/08/2013 - 13:58

Αγαπητοί αστρόφιλοι!

Αυτό το Παρασκευοσαββατοκύριακο (9-11 Αυγούστου) ο ΣΕΑ διοργανώνει αστροβραδιές στην Τιθωρέα Παρνασσού. Σε αυτή τη σειρά εκδηλώσεων, θα γίνουν παρουσιάσεις, μαθήματα ουρανογραφίας και φυσικά παρατηρήσεις από τηλεσκόπια!

Όποιος ενδιαφέρεται να μετάσχει σε αυτές τις εκδηλώσεις ή απλώς επιθυμεί να έρθει για παρέα και να αφοσιωθεί στην αστροπαρατήρηση (ή και τα δύο), μπορεί να δηλώσει συμμετοχή! Υπάρχει δυνατότητα φιλοξενίας κάποιων ατόμων από τους φορείς του χωριού. Σε περίπτωση που υπάρξουν πολλές αιτήσεις, θα δοθεί προτεραιότητα σε όσους απάντησαν νωρίτερα.

Οδηγίες για

Αστροπαρατήρηση για το κοινό στον Πειραιά, στο Βεάκειο Θέατρο

on Κυρ, 07/04/2013 - 13:23

Την Παρασκευή 17 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τον Οδοιπορικό Σύλλογο Πειραιά, εκδήλωση για το ευρύ κοινό.

Παρατήρηση Iridium 66

on Κυρ, 17/03/2013 - 19:22

Το βράδυ της 8ης Ιανουαρίου 2013, υπήρχε πρόβλεψη για satelliteflare από τον Iridium 66 με φωτεινότητα -8 mag. Το κέντρο ήταν στην περιφερειακή Αιγάλεω. Έτσι λοιπόν, ομάδα από τον ΣΕΑ ήταν στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη ώρα! Δεδομένου ότι ήμασταν στο σωστό σημείο, το συμπέρασμα είναι ότι η πρόβλεψη ήταν αρκετά εκτός. Η οπτική εκτίμηση δίνει μέγεθος -4.5 έως -5 mag (μέγιστο), ενώ προβλεπόταν -8mag. Η αναφορά της παρατήρησης αυτής στη σχετική σελίδα του SeeSat-L (http://www.satobs.org/iridium.html#observation ), η οποία παρακολουθείται ακόμα και από ανθρώπους της NORAD, χρησιμεύει στην

Εκδήλωση στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη»

on Κυρ, 17/03/2013 - 19:20

Την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου ο ΣΕΑ οργάνωσε εκπαιδευτική εκδήλωση στα εκπαιδευτήρια «Νέα Γενιά Ζηρίδη». Στην εκδήλωση αυτή που απευθυνόταν στους μαθητές της Τετάρτης και Πέμπτης  τάξης έλαβε χώρα ομιλία με δύο μέρη. Στην αρχή έγινε παρουσίαση με θέμα «Εισαγωγή στο Ηλιακό μας Σύστημα», ενώ στο δεύτερο κομμάτι της ομιλίας που διήρκεσε και περισσότερο (1.5 ώρα περίπου), οι μαθητές εξέφραζαν τις απορίες τους και έπαιρναν άμεσα απαντήσεις μέσα από βίντεο και εικόνες.

Παρατήρηση του 2012 DA14

on Κυρ, 17/03/2013 - 19:00

Με αφορμή το πέρασμα του 2012 DA14, την Παρασκευή 15 Φλεβάρη ο ΣΕΑ οργάνωσε συντονισμένη εξόρμηση για παρατήρηση και καταγραφή του φαινομένου. Αρχικά, υπήρξε μια προ-συνάντηση στο hakcerspace.gr την Παρασκευή το μεσημέρι για ετοιμασία του εξοπλισμού (και μίνι παρουσιάσεις τεχνικού περιεχομένου για tracking NEO). Το φαινόμενο παρατηρήθηκε από δύο ομάδες. Η πρώτη, η οποία βρισκόταν στο Ντράφι Αττικής (http://goo.gl/maps/QZMDv) ανίχνευσε και κατέγραψε συνεχόμενα (χωρίς να χάσει επαφή μαζί του) από τις 21:58 (mag 7.4) μέχρι τουλάχιστον τις 0:05 (mag 9.7) τοπική.

Pages